Az Ubuntu Linux 10.04 LTS - Jó úton a tökéletesség felé

Az Ubuntu Linux rendszerek legújabb mérföldköve, a 10.04 LTS elég sok fejlesztésen ment végig egészen a megjelenésének napjáig. Ennek eredményeképpen - és természetesen a saját gyakorlati tapasztalataim alapján - büszkén írhattam le ennek a cikknek a címét.

Mark Shuttleworth és egyre népesebb csapata ezúttal még inkább hű maradt az LTS verziók jól megszokott minőségéhez, ám ezúttal nemcsak a belső tulajdonságok - gyorsaság, megbízhatóság és stabilitás - , hanem a külső megjelenés továbbfejlesztését is igényesen elvégezte.

Egyszerűen letisztult, de mégis elegáns és modern külső

A boot-képernyő elegáns és modern kinézetű, a bejelentkező képernyő pedig egyszerű, de jól összerakott, világos színösszeállítású lett. Akinek az alapértelmezett megjelenési stílusok valamelyike mégsem felelne meg, annak továbbra is az egyénileg való személyreszabást javaslom, amelyet ezúttal is a lehető legapróbb részletekig tudunk végrehajtani. (BŐVEBBEN)


Lucid bejelentkező képernyő

Innen továbblépve a jól megszokott letisztultságot érezhetjük a munkaasztalon, a színösszeállítás viszont itt is sokat változott - szerencsére a modern irányba. A rendszer alapértelmezett témája a Human helyett a sötétebb színeket alkalmazó Ambiance lett.


Az új alapértelmezett téma - Ambiance

A világosabb színeket kedvelőkre is gondoltak a fejlesztők, ezért Radiance néven ők is megtalálhatják a nekik megfelelő színösszeállítást.Az új alapértelmezett téma világos színösszeállítása - Radiance

Az alapértelmezett témánál észrevehetjük, hogy az ablakok címsorán idáig jobb felső sarokban található gombsor mostanra a bal oldalra került - amelyet tetszőlegesen vissza is állíthatunk eredeti helyére később.


Kezdők - windows és egyéb operációs rendszerről való áttérni kívánók - és haladók számára is egyaránt kitűnően használható, részletes és igényesen összerakott, magyar nyelvű tananyag - Az Ubuntu Linux asztal elemei és testreszabása, az Alkalmazások menü; Alkalmazások telepítése és eltávolítása, felhasználók létrehozása és kezelése, rendszertelepítés és rendszerindítás, stb.

Gyors, stabil és jól átgondolt belső

Az új rendszer külső változtatásain kívül a belső működésben is tapasztalhatunk újsonságokat, változtatásokat. Például a fejlesztők igyekezték ezt már az első pillanatban, a boot-folyamat közben is érzékeltetni - gyorsulás formájában. Ugyanis találkoztam olyan számítógéppel, amelyen akár néhány - kevesebb, mint 10 másodperc is elég - a teljes betöltődéshez. Ez már csak azért is jó dolog, mert a fejlesztők ténylegesen betartották az ezzel kapcsolatos ígéreteiket is.

Magát a GNOME-felület jól kialakított menürendszerét nem igazán változtatták, inkább azok tartalmát kicsit. Ezek közé tartozik például a megújult nevű és működésű Alkalmazások hozzáadása... menüpont, amely ezúttal Ubuntu szoftverközpont néven szerepel. Működését nézve sokkal használhatóbb lett, az aktuális tárolóinkból (repository) elérhető valamennyi szoftver egy kattintásnyira elérhető lett. Így a sokak által nagyon kedvelt professzionális képszerkesztő - a GIMP - is könnyen pótolható lesz, amelyet ezúttal a fejlesztők az alapértelmezetten feltelepített szoftverek - újra átgondolt - listájából kivettek.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.